НОТИ. The Beatles (Бітлз) - Hey Jude (Гей Джуд)

 



Hey Jude

«Hey Jude» (укр. «Гей, Джуд») — пісня британського рок-гурту «Бітлз», яку випустили як сингл у серпні 1968 року. Написана Полом Маккартні, хоча офіційно приписана авторському дуету Леннон — Маккартні. Перший реліз «Бітлз» на їхньому лейблі Apple. Сингл очолив чарти багатьох країн світу і став найпопулярнішим синглом року у Великій БританіїСШААвстралії та Канаді. В американському чарті Hotboard Hot 100 «Hey Jude» тримав першу позицію протягом дев’яти тижнів, чим побив рекорд усіх часів за найдовше очолення американського чарту. Сингл був проданий приблизно у вісім мільйонів копій. Музичні критики часто вносять цю пісню у списки найкращих пісень усіх часів. Журнал «Rolling Stone» розмістив її на 8-й позиції у своєму списку найкращих пісень усіх часів.

Пол Маккартні писав цю пісню з метою моральної підтримки спільного сина Джона та Сінтії Леннон — Джуліана, який в той час дуже емоційно переживав із приводу розлучення своїх батьків.



The Beatles

«Бітлз» (англ. The Beatles) — британський біт-рок-гурт, створений 1960 року в Ліверпулі. Один з найуспішніших, з комерційної точки зору, музичних гуртів в історії популярної музики. Кількість проданих платівок гурту перевищує один мільярд примірників, що є рекордом світової музичної індустрії. 15 альбомів гурту «Бітлз» очолювали хіт-паради Великої Британії — це більше, ніж у будь-якого іншого виконавця.

До першого складу ансамблю входили: Джон Леннон (вокалритм-гітара), Пол Маккартні (вокал, ритм-гітара), Джордж Гаррісон (вокал, соло-гітара), Стюарт Саткліфф (бас-гітара) і Піт Бест (ударні). 1961 року Саткліфф залишив гурт, і місце бас-гітариста зайняв Маккартні.

Учасники майбутнього гурту народилися та виросли у Ліверпулі — місті, де на кінці п'ятдесятих років спостерігався сильний вплив американської поп-музики.

Навесні 1957 року 16-річний Джон Леннон, під впливом популярного тоді музичного напрямку скіфл та його провідного представника Лонні Донегана, заснував гурт, до якого увійшли його однокласники зі школи «Кворрі Бенк» (Quarry Bank School). Спочатку вони називали себе The Black Jacks, але згодом змінили назву на The Quarrymen (укр. Хлопці із «Кворрі»), після того як дізналися, що інший місцевий гурт вже використовував це ім'я. Колектив був аматорським — жоден із його учасників не мав музичної освіти й не грав на жодному інструменті до пуття. Сам Леннон у дитинстві співав у церковному хорі, пізніше вивчив кілька мелодій на губній гармоніці та освоїв найпростіші гітарні акорди — цього вистачило, щоб стати лідером і солістом ансамблю. Сусід і найкращий друг Леннона, Айвен Воен, учився в тій самій школі з Полом Маккартні та приятелював з ним. На його запрошення Маккартні, що також захоплювався сучасною музикою та грав на гітарі, прийшов на концерт гурту у саду парафіяльної церкви святого Петра у ліверпульському районі Вултон 6 липня 1957 року. Він познайомився з Ленноном та іншими учасниками гурту і через кілька днів був запрошений до гурту. Хлопці добре спрацювались і вже скоро почали писати власні пісні, що було явищем не характерним для тих років: звичайно виконавці користувалися або готовим матеріалом, або музикою, скомпонованою на їхнє замовлення.

6 лютого 1958 друг Маккартні, 15-літній Джордж Харрісон, відвідав концерт The Quarrymen у «Вілсон Холл», у районі Герстон. Маккартні запропонував взяти його до гурту, але Леннон був проти, тому що вважав його занадто юним. Проте після прослуховування, яке Пол влаштував для нього в березні 1958, Харрісон був прийнятий як соло-гітарист, тому що грав на гітарі «краще за них усіх».

Гурт грав музику в стилі скіфл, кантрі-енд-вестерн, і дедалі тяжів до рок-н-ролу. До його репертуару входили не тільки американські хіти, але й власні пісні Леннона й Маккартні, яких наприкінці 1958 налічувалося вже понад півсотні. Леннон, Харрісон і Маккартні були єдиними незмінними учасниками ансамблю. Після того, як гурт покинув Колін Гентон, постійного барабанщика у них не було. Наприкінці 1958 гурт тимчасово розпався. Харрісон перейшов у гурт Les Stuart's Quartett, а Леннон з Маккартні почали виступати як дует The Nurk Twins. Але цей період тривав недовго, і незабаром гурт возз'єднався. У січні 1960 до гурту долучився товариш Леннона по художньому коледжу — Стюарт Саткліфф. Джон переконав його придбати бас-гітару на грошову премію, яку той нещодавно отримав за одну зі своїх картин. Однак грати на ній Саткліфф не вмів, і був змушений навчатися на ходу.

Сучасна назва гурту — The Beatles — з'явилася у квітні 1960 року. За спогадами учасників гурту, назву Beatles було вигадано Саткліфом як сполучення слів beetles (англ. «жуки») та beat (англ. «ритм», «удар», «доля»).

З серпня 1960 за ударними інструментами виступав Піт Бест, син Мони Бест, що була власницею клубу «Касба», у якому гурт кілька разів виступав. У такому складі The Beatles зробили перші свої чотири поїздки в Гамбург з репертуаром, який складався в основному з творів Чака БерріЛітл РічардаКарла Перкінса і Бадді Холлі. У січні 1961 The Beatles вже дебютували у клубі «Каверна» на Метью-стріт (Ліверпуль): за два роки влаштували там же більш 300 концертів.


Текст пісні

"What's that?
Camel sunshine"

Hey, hey, he-he-he-hey!

Hey Jude, don't make it bad
Take a sad song and make it better
Remember to let her into your heart
Then you can start to make it better

Hey Jude, don't be afraid
You were made to go out and get her
The minute you let her under your skin
Then you begin to make it better

Oh-oh-oh, and anytime you feel the pain
Hey Jude, refrain
Don't carry the world upon your shoulders
For well you know that it's a fool
Who plays it cool
By making his world a little colder

Na

Hey Jude, don't let me down
She has found you, now go and get her
Remember to let her into your heart
Then you can start to make it better
Better, better, better

So let it out and let it in
Hey Jude, begin
You're waiting for someone to perform with
And don't you know that it's just you
Hey Jude, you'll do
The movement you need is on your shoulder
La, la, la, la, la
La, la, la, la, mm

Hey Jude, don't make it bad
Take a sad song and make it better
The minute you let her into your heart
Then you can start to make it better
Better, better, better, better, better, whoa, yeah!

Na, na, na-na-na, na
Na-na-na, na
Hey Jude, oh, Jude
Na, na, na, na-na-na, na
Na-na-na, na
Hey Jude, oh, Jude
You'll make it, Jude
Na, na, na, na-na-na, na
Oh, hey Jude
Na, na, na, na-na-na, na
Na-na-na, na
Sing it, Jude
Yeah, yeah
Na, na, na, na-na-na, na
Sing it, Judey-Jude
Na-na-na, na
Hey Jude
Yeah, yeah, yeah
Na-na-na, na
Oh, yeah
Na-na-na, na, na
Oh yeah, Jude
Sing it to me
Na, na, na, na-na-na, na
Na-na-na, oh yeah
Oh, ooh-ooh-ooh

Jude
Na, na, na, na-na-na, na
Na-na-na, na
Hey Jude
Na, na, na, na-na-na, na, oh-oh
Na-na-na, na
Hey Jude, Jude, Jude
Na, na, na, na-na-na, na
Sing it, Jude, sing it
Oh, oh, oh, whoa
Na, da-da, ah, la-di-di-da
Oh, whoa, whoa
Na, na, na

Na, na, na-na, na-na-na, na










Коментарі