НОТИ. The Beatles - Let It Be (Нехай буде так)


ВиконавецьThe Beatles

АльбомThe Beatles (White Album / Super Deluxe)

Дата випуску1968

НомінаціїНагорода Греммі в номінації "Запис року"

ЖанриПоп-музика

У  творчості The Beatles

·         Let It Be — альбом гурту The Beatles

·         Let It Be — пісня гурту The Beatles

·         Нехай буде так (Let It Be) — фільм

Let It Be (пісня)

«Let It Be» (укр. Нехай буде так) — пісня британського рок-гурту «Бітлз», яку випустили 6 березня 1970 року як сингл і яка увійшла в одноймений альбом Let It Be. Її написав і заспівав Пол Маккартні, хоча авторство приписане дуету Леннон — Маккартні. У сингл-версії пісні, яку спродюсував Джордж Мартін, гітарне соло звучить м’якіше і оркестрова секція зведена нижче — на відміну від альбомної версії, яку продюсував Філ Спектор і де гітарне соло агресивніше, а оркестрова секція зведена вище.

У свій час сингл мав найвищий дебют на Billboard Hot 100, коли потрапив у чарт одразу ж із 6-ї позиції і врешті-решт досяг його вершини. Сингл посідав першу сходинку в чартах США, Австралії, Італії, Норвегії та Швейцарії та другу сходинку у чартах Великої Британії.

Це був останній сингл «бітлів», який випустили до розпаду гурту. Альбом Let It Be та американський сингл «The Long and Winding Road» вийшли вже після виходу Маккартні з «Бітлз» та їхнього подальшого розпаду.

Маккартні розповідав, що ідея пісні прийшла до нього 1968 року: йому приснилася матір під час напруженого в гурті періоду, коли бітли записували «The Beatles» («Білий Альбом»). Марія Патрісія Маккартні померла від раку 1956 року, коли Полу було чотирнадцять. Репетуючи пісню з «Бітлз» у січні 1969 року, замість слів «Матір Марія» Пол іноді співав «Брат Малкольм», маючи на увазі помічника «Бітлз» Мела Еванса.

Маккартні розповідав: «Було чудово знову побути з нею. Я відчував себе дуже благословенним після цього сну. Це і привело мене до написання „Let It Be“». Пізніше в одному інтерв’ю він розповів, що матір сказала йому: «Все буде добре, нехай буде так». На запитання, чи «Мати Марія» у пісні — це Діва Марія, Маккартні типово відповідав, що слухачі можуть інтерпретувати пісню, як їм заманеться. Втім, цю фразу нерідко інтерпретували біблійно.

Let It Be (альбом)

Let It Be (укр. Нехай буде так) — тринадцятий і останній студійний альбом гурту The Beatles. Більшість пісень бути записано до виходу альбому Abbey Road (1969). Платівка була підготовлена як звукова доріжка до фільму «Нехай буде так», прем'єра якого відбулася в травні 1970 року.

На той час музиканти ансамблю втратили інтерес до спільної роботи, і завершував підготовку проекту Філ Спектор. Узяті ним записи початку 1969 року були перероблені: зокрема, він додав хор у композицію Маккартні «The Long And Winding Road», а також вніс ряд інших істотних змін в аранжування. Пісня «I Me Mine» Гаррісона була записана без участі Леннона. Більшість пісень можна почути в однойменному фільмі.

The Beatles

«Бітлз» (англ. The Beatles) — британський біт-рок-гурт, створений 1960 року в Ліверпулі. Найзнаменитіший та найпопулярніший музичний гурт за всю історію людства.Також один з найуспішніших, з комерційної точки зору, музичних гуртів в історії популярної музики. Кількість проданих платівок гурту перевищує один мільярд примірників, що є рекордом світової музичної індустрії. 15 альбомів гурту «Бітлз» очолювали хіт-паради Великої Британії — це більше, ніж у будь-якого іншого виконавця.

До першого складу ансамблю входили: Джон Леннон (вокал, ритм-гітара), Пол Маккартні (вокал, ритм-гітара), Джордж Гаррісон (вокал, соло-гітара), Стюарт Саткліфф (бас-гітара) і Піт Бест (ударні). 1961 року Саткліфф залишив гурт, і місце бас-гітариста зайняв Маккартні.

Сучасна назва гурту The Beatles — з'явилася у квітні 1960 року. За спогадами учасників гурту, назву Beatles було вигадано Саткліфом як сполучення слів beetles (англ. «жуки») та beat (англ. «ритм», «удар», «доля»).

Нехай буде так (фільм)

«Нехай буде так» (англ. Let It Be) — британський документальний фільм про гурт «Бітлз». Знятий у 1969 році, випущений в 1970. У фільмі розповідається про запис альбому Let It Be. У 1970 році здобув премію «Оскар» за найкращий саундтрек до фільму.

Альбом з робочою назвою «Get Back» записувався гуртом Бітлз у Twickenham Film Studios з 2 по 14 січня та у студіі Apple Records з 21 по 31 січня 1969 року.

Протягом січня 1969 року музиканти записали понад сто пісень. Оператори відзняли моменти роботи та репетицій гурту у студіях Twickenham Film та Apple Records, де їм допомагав піаніст Біллі Престон.

Офіційна публічна презентація альбому у Раундхауз-Холлі у Лондоні була скасована з невідомих причин. Тоді гурт все-таки наважився на безкоштовну презентацію альбому.

30 січня музиканти залізли на дах своєї студії звукозапису за адресою Sallive Row, 3 та дали концерт для друзів та сусідів з найближчих будинків. Зйомки велися без професійної підготовки звуку, світла, декорацій та були здебільше схожі на аматорські зйомки.

Звуки музики прикували увагу не тільки сусідів та перехожих, але і поліції. Концерт на даху був зірваний її втручанням. Зроблений запис концерту ще довго розповсюджувався серед прихильників «ліверпульської четвірки».

Проект «Get Back» вийшов у світ вже в 1970 році під назвою «Let It Be» і став заключним акордом спільної творчості Beatles.













 

Коментарі